Fotboll

GIF Sundsvall

GIF Sundsvall fotbollMånga förknippar GIF Sundsvall med det fotbollslag som spelat ett flertal säsonger i Allsvenskan och andra säsonger i Superettan. Men klubben har en bred verksamhet med bland annat en stor barn- och ungdomsverksamhet. Det i sig är en grund för att GIF Sundsvall sedan ska få förutsättningarna för at hålla sig kvar i Allsvenskan. En stor del av truppen består nämligen av lokala förmågor. Detta i likhet med många andra mindre lag i Allsvenskan.

A-Laget

Föreningen har två A-lag på toppnivå. Det ena spelar i Allsvenskan och det andra i U21 Allsvenskan. Det som skiljer är bara åldern på spelarna då U21 har en åldersgräns. Däremot är det många som går från U21 till A-laget och detta i vissa fall innan man fyllt 21.

Tipselit

Tipselit är en fotbollsatsning som startades upp 1992 som en nationell satsning för att få fram talanger inom svensk fotboll. Detta då gällande spelare mellan 14 och 19 år. De lag som deltar i Tipselit får ekonomiskt stöd via Svenska Spel för att kunna få duktiga tränare till lagen. Utöver det administreras hela projektet av Svenska fotbollsförbundet samt Elitserieföreningen Damfotboll.

Inom Tipselit har GIF Sundsvall två lag. U17 och U19 – Allsvenskan. Detta då GIF Sundsvalls A-lag spelar i Allsvenskan. Alla lag som spelar i de två högsta divisionerna för Herrar eller Damer får nämligen detta bidrag och därmed är det ett sätt att sponsra en positiv utveckling med just fokus på egna talanger.

GIF Sundsvall FH

Detta är stadens fotbollslag för de som har funktionsnedsättning.

Ungdom

Ungdomssektionen i GIF Sundsvall är mycket stor. Till viss del beror det på att de har möjlighet att bedriva delar av projektet Tipselit och till viss del att man erbjuder verksamhet långt ner i åldrarna. Inom denna sektion anordnas även en årligt återkommande Cup – GIF Sundsvall CUP. Det är en cup som sträcker sig över tre dagar och inför Cupen 2016 har de gått ut med att maximalt 84 lag får anmäla sig. Det är då lag med spelare från 9år upp till 15år. För 9-åringar spelar matcherna på 5-mannaplan medan det för övriga lag är matcher på 7-mannaplan.