Hockey

I Medelpad är det bästa hockeylaget Timrå. Därmed har Sundsvall HC under lång till fått stå i skuggan av ”Storebror”. Men även Sundsvall har en stor hockeyverksamhet och framgångarna börjar bli allt större för A-laget Sundsvall Hockey. Dessutom har staden ett damlag som redan spelat tre säsonger i högsta ligan.

I föreningen finns A-laget (Hockeyallsvenskan), Sundsvall Wildcats (Riksserien), A-juniorer, B-juniorer samt en bred ungdomsverksamhet.

Hockeygymnasiet

hockey i sundsvallI ett samarbete mellan Sundsvalls hockey och hockeygymnasiet samt den rikstäckande friskolan Thorens Business School skapas möjligheten för de hockeyintresserade ungdomarna på orten att bli bättre på hockey under skoltid.

De som vill gå på gymnasiet gör en vanlig ansökan till skolan. Men det är därefter Sundsvall Hockey som avgör om personen får gå vidare i ansökan eller inte. Detta då helt utifrån vilka sportsliga meriter man har kunnat visa upp. Utöver det gäller som vanligt att det kan krävas ett visst antal meritpoäng.

Cup

I Sundsvall anordnas regelbundet SCA-cupen. Det är en mindre cup med 3-4 kända hockeylag. År 2015 var det exempelvis Modo, Timrå och Sundsvall som spelade. Året före var även Leksand med i cupen. Cupen spelas i slutet av augusti eller början av september.

Historia:

År 1896 grundades föreningen Tunadals Skid- och Skridskoförening i Sundsvall. Det anses vara det första steget mot det som idag är Sundsvalls Hockey. Även om namnet antyder att det enbart skulle vara vintersport som föreningen hade så var inte fallet så. Från början var det en rad olika sporter och däribland exempelvis friidrott. Det tog ända fram till 1952 innan hockeyn blev en av sporterna i föreningen.

Två år efter att Tunadals bildades, 1898, bildades Heffners IF som var startskottet för Heffners/Ortvikens IF. Med tiden blev därmed Heffners/Ortvikens IF och Tunadals två lokalkonkurrenter. Under säsongen 1970/1971 var till och med bägge dessa föreningar med i högsta serien. Det resulterade i att man valde att börja samarbeta och klubbarna slogs därmed samman 1976. Ishockeyn skapade då en egen förening i ett samarbete med Tunadal vilket skapade Sundsvall/Tunadals IF. År 1985 blev namnet Sundsvall Hockey

Förutom några år på 80-talet har alltid Sundsvall varit ”Nummer två” i Medelpad. Det har annars varit Timrå som varit det lag som varit bäst. Under några år i början av 90-talet slogs även klubbarna samman. Ett samarbete som mynnade ut i två lag. Timrå som nu länge spelat i SHL samt laget som senare skulle lyfta upp namnet Sundsvall Hockey igen. Det namn som fortfarande gäller idag.