Norrporten Arena

Sport i SundsvallDen 6:e augusti år 1903 kunde invånarna i Sundsvall stolt se hur deras nybyggda idrottsarena blev färdigbyggd. Den fick namnet Sundsvalls Idrottspark, ett namn som sedan var kvar ända fram till 2006. Då byttes namnet till Norrporten Arena vilket den även heter idag.

Som namnet visar var det inte främst en fotbollsarena utan en idrottspark där flera olika sporter samsades. Bland annat gick det att komma hit för att spela tennis eller kägelspel. Att komma in och titta på de som utövade idrott var gratis. Istället var de som ville träna som fick betala en viss entré.

Under årens lopp har renoveringar genomförts. År 1928 byggdes exempelvis en huvudläktare. Men då denna del blev så liten gick den snabbt under öknamnet ”Holken”. Att större huvudläktare behövdes var tidigt ett faktum.

En av de större ombyggnationerna genomfördes mellan åren 2001 och 2002. Efter denna ombyggnation invigdes arenan av Konungen Kung Carl XIV Gustav och arenan blev då den största utomhusarenan i Norrland. Sammanlagt kan ca 8000personer sitta och se på fotboll på arenan. Av dessa är det ca 5000 som kan sitta under tak.

Det var även nu som man valde att installera värmeslingor och konstgräs. Detta gjorde att man kunde spela fotboll betydligt tidigare på vårarna. När man valde att lägga konstgräs på arenan blev det den första anläggningen med konstgräs där elitfotboll spelades. Sedan dess har även andra klubbar tagit efter detta.

Mer än fotboll

Även om det främst är fotboll som utövas på arenan så genomförs även en hel del andra evenemang här. Exempelvis har kända artister haft konserter på Arenan. Sundsvallspubliken har genom åren bland annat kunnat se Per Gessle, Eagles, Elton John och Bryan Adams och behöver du hotell vid evenemang så kan du läsa mer här om hotell i Sundsvall som jag gillar.

Bokning

Det är möjligt att både boka enstaka tider eller schemalagda träningstider under en längre period. Det är då uthyrningsbyrån (Sundsvalls Kommun) som hjälper till med bokning. Skulle arenan vara bokad eller om mer lämpliga arenor finns i staden kan de erbjuda alternativ. Detta då de sköter all uthyrning av kommunens anläggningar.

För att främja ungdomsverksamheten ges ett betydligt lägre pris till föreningar inom ungdomsidrott än vad som exempelvis ges till företag eller privatpersoner. Priset (2015) ligger på mellan 330kr timmen för hyra av hela planen upp till drygt 800kr. Det som avgör är om det är ungdomsverksamhet eller inte samt viken dag/tid som bokningen gäller.